Wanneer is een horloge waterdicht?
Als je wil weten hoe waterdicht een horloge is, wordt dit vaak op verschillende manieren aangegeven. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Lees er alles over in dit artikel.
Overzicht waterdichtheid horloge
3 ATM / 3 Bar / 30 meter: Bestand tegen spatwater als bij handen wassen en lichte regen
5 ATM / 5 Bar / 50 meter: Bestand tegen douchen en zwemmen aan de oppervlakte
10 ATM / 10 Bar / 100 meter: Bestand tegen zwemmen en snorkelen
20 ATM / 20 Bar / 200 meter: Bestand tegen duiken tot circa 30 meter
100 ATM / 100 Bar / 1.000 meter: Bestand tegen diepzeeduiken
-
Tip: Bekijk hier horloges met een waterdichtheid van 10 Bar / 10 ATM
Hoe weet je of een horloge waterdicht is?
Bij een horloge wordt de waterdichtheid aangegeven in ATM (atmosfeer), Bar (luchtdruk) of meter. Het aantal meters geeft echter niet aan hoe diep je met dit horloge het water in kunt gaan. Het geeft aan hoeveel tegen hoeveel meter druk het horloge bestand is, uitgaande van stilstaand water.
Wat is het verschil tussen waterdicht, waterresistant en waterproof?
Waterdichtheid, waterresistant en waterproof zijn termen die bij horloges vaak door elkaar worden gebruikt. Feitelijk is geen enkel horloge 100% waterdicht.
De term ‘waterproof’ wordt dan ook sinds de jaren ‘60 nauwelijks meer gebruikt, omdat het de indruk wekt dat er absolute bescherming tegen water is. Dit kan echter niet worden gegarandeerd. De term ‘water resistant’ of ‘waterbestendig’ komt het meest in de buurt van de realiteit.
In hoeverre een horloge waterbestendig is, hangt onder meer af van de volgende factoren:
- De manier waarop het kastdeksel is afgedicht
- Hoe sterk de horlogekast is
- De dikte van het glas en hoe het is afgedicht
- Hoe de openingen in de kast, zoals die bij de kroon en andere knopjes aan de zijkant, zijn afgedicht
Pakkingen zijn dichtingsringen van rubber, nylon of teflon die het uurwerk beschermen tegen indringend water. Door de invloed van tijd wordt de kwaliteit minder.
Wil je zeker weten dat je horloge waterbestendig blijft, dan is het goed om het om de 2 tot 3 jaar te laten controleren door een juwelier. Dit geldt ook voor als de kast open is geweest, bijvoorbeeld bij het wisselen van de batterij, of als je het horloge hebt laten vallen of ergens flink tegenaan gestoten hebt.
Temperatuurverschillen op vakantie
Wanneer je op reis of op vakantie gaat kun je te maken krijgen met grote temperatuurverschillen. Heb je een hele dag in de zon gelopen, dan kan de temperatuur in de kast van je horloge behoorlijk zijn opgelopen, soms tot wel 50 graden.
Spring je daarna in het zwembad of in de zee, waar het water een temperatuur heeft van zo’n 20 tot 25 graden, dan krijg je horloge een enorme klap. Horlogekasten die niet speciaal gemaakt zijn voor dit soort omstandigheden, kunnen dan gaan lekken en vollopen met water.
- Tip: Elke keer als je horloge in contact is geweest met zout water, kun je deze het beste afspoelen met schoon (kraan)water en afdrogen met een doek. Zo voorkom je dat je horloge snel slijt.
Duiken met een horloge
Horloges voor hobby of (semi) professioneel duiken moeten aan minimaal 15 ATM voldoen. We raden je hiervoor speciale duikhorloges aan. Deze hebben kasten die goed tegen hoge waterdruk en temperatuurschommelingen kunnen. Om er zeker van de zijn dat je horloge waterbestendig blijft, laat deze dan minimaal een keer per jaar controleren.