Horloge kiezen: welk horloge past bij mij?
Een horloge kiezen doe je niet zomaar. Je wilt immers weten welk horloge het beste past bij jouw persoonlijke smaak of kledingstijl. Als je een horloge wil kopen, heb je de keuze uit veel verschillende soorten.
Kies jij voor een casual klok of past een chique horloge beter bij jou? Aan de hand van deze koopgids wordt het kiezen van een horloge dat aan jouw wensen en voorkeuren voldoet een stuk eenvoudiger.
1. Kies de stijl die bij je past
Een horloge draag je niet eenmalig. Daarom is het belangrijk dat deze goed past bij jouw persoonlijkheid en kledingstijl. Vraag je daarom eerst af hoe je jouw stijl zou kunnen omschrijven. Is dat casual of basic, zakelijk, sportief of chique?
Als je vaak een jeans draagt of de voorkeur geeft aan vrijetijdskleding, dan kun je het beste een horloge kopen met een casual design. Laat jouw stijl zich omschrijven als sportief? Kies dan voor een horloge met een sportieve uitstraling of een smartwatch met handige sportfuncties. Kleed jij je vooral netjes of zakelijk? Dan is een klassiek horloge op jouw lijf geschreven.
2. Bedenk waar je het horloge voor wil gebruiken
Tijdens welke gelegenheden wil je jouw horloge vooral dragen? Door jezelf deze vraag te stellen maak je makkelijker een goede keuze.
Wil je het horloge bijvoorbeeld vooral dragen tijdens speciale gelegenheden? Denk daarbij aan een chique avondje uit of een zakelijke bijeenkomst. Of wil je jouw sieraad het liefst elke dag of tijdens het sporten kunnen dragen?
Let dan tijdens de aankoop op de functies en de uitstraling. Tijdens het fitnessen, zwemmen of hardlopen heb je wellicht behoefte aan een waterdicht horloge met sportfuncties.
Horloges die je vooral wil dragen tijdens feestelijke of zakelijke aangelegenheden mogen nét wat chiquer of opvallender zijn. Bijvoorbeeld qua kastvorm, formaat of kleur van de band.
-
Tip: Lees hier meer over het dragen van een horloge bij een pak
3. Let op het materiaal van de band
Als je een horloge wil kopen, houd je natuurlijk ook rekening met de band. Van welk materiaal is deze gemaakt en wat zijn de kenmerkende voor- en nadelen?
Leer
Horloges met een leren band zijn leverbaar in elke kleur. Het natuurlijke materiaal vormt zich naar de contouren van jouw pols. Dit verhoogt het draagcomfort. Nadeel: leren horlogebandjes kunnen breken of barsten na veel blootstelling aan zweet of water.
Metaal / staal
Een stalen of metalen horlogeband heeft een lange levensduur. Daarnaast kunnen ze eenvoudig op maat worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het uitnemen of bijplaatsen van schakels. Een band van staal is vrij van nikkel en huidvriendelijk. Nadeel: een horlogeband van metaal of staal kan wat zwaar aanvoelen om de pols.
Bekijk hier:
Titanium
Dit materiaal is sterker dan een horlogebandje van staal. Titanium horloges bieden daarnaast een hoog draagcomfort, mede door het lichte gewicht. Dit materiaal is nikkelvrij. Nadeel: een horloge band van titanium is vaak alleen leverbaar in de kleur zilver.
- Tip: Bekijk de mooiste titanium horloges
Stof / nylon
Als je kiest voor een horlogeband van stof of nylon, heb je de keuze uit ontzettend veel kleuren. Daarnaast is het materiaal bestand tegen water en droogt het snel op. Nadeel: nylon horlogebanden voelen vaak wat warmer aan op de huid.
Siliconen / rubber
Ook bandjes van siliconen of rubber zijn verkrijgbaar in veel kleuren, zoals bijvoorbeelde de horloges van Ice-Watch. . Ze voelen comfortabel aan op de huid en zijn bestand tegen zweet, vuil en water. Dat maakt ze ideaal tijdens het sporten. Nadeel: een horlogeband van siliconen kan gevoelig zijn voor scheurtjes en barsten.
Hout
Houten horloges zijn lekker licht van gewicht, wat het draagcomfort ten goede komt. Het natuurlijke materiaal veroorzaakt geen huidallergie. Nadeel: het materiaal kan door toedoen van uv-licht verkleuren.
-
Tip: Hier vind je meer houten horloges
4. Welke kleur horloge
Horloges zijn er in alle kleuren. Van een chique donkerblauwe band tot aan een opvallende kast met chromen details. De kleur van de kast en de band kunnen ook contrasterend zijn.
Door te kiezen voor opvallende kleuren, verander je jouw horloge in een echte eyecatcher. Neutrale kleuren zijn overal mee te combineren. Ze passen zowel bij een casual als zakelijke of chique outfit.
Warme of koele ondertoon
De kleur van het horloge kun je ook laten afhangen van jouw huidskleur, en of deze een warme of koele ondertoon heeft. Welk type jij bent, kun je eenvoudig zelf ontdekken. Kijk maar eens naar de binnenkant van je pols.
Kleuren jouw aderen overwegen groen? Dan heb je een warm huidtype. Horloges in goud of roségoud passen vaak het mooist bij jouw huidskleur. Ook kleuren als diepgroen, rood en oranje je staan je goed.
Bij een koel huidtype kleurt de binnenzijde van je pols overwegende blauw. Een zilverkleurig horloge staat je in dat geval prachtig.
5. Welke maat horloge past bij mij?
Ook qua formaat en de vorm van de horlogekast is er veel keuze. Als je een horloge kiest dat erg groot is ten opzichte van jouw pols, laat het je pols veel smaller lijken. Dat geldt natuurlijk ook voor te kleine horloges, die een pols vaak breder laten lijken. Maar welke diameter is dan het meest geschikt voor jouw pols? Met de juiste verhouding laat je jouw nieuwe horloge namelijk nog meer spreken.
Omtrek pols | Maat horlogekast |
14 cm | 22-34 mm |
15 cm | 34-36 mm |
16 cm | 36-38 mm |
17 cm | 38-42 mm |
18 cm | 44-48 mm |
19 cm | 50-54 mm |
Je horloge maat berekenen is niet moeilijk. Daarvoor meet je eerst de omtrek van je pols. Als deze schommelt tussen de 15 en 18 centimeter, past een horloge met een kast van 34 tot en met 42 millimeter het beste bij je. Beschik je over wat zwaardere polsen met een omtrek vanaf 18 cm? Kies dan voor een kastdiameter van 44 tot en met 46 millimeter.
6. Soorten horloges
Om het overzicht nog wat completer te maken, hebben we een aantal populaire horlogemodellen én hun specifieke kenmerken op een rij gezet:
Dress watch
Een dress watch of dresser is een horloge dat je kunt dragen tijdens elke gelegenheid. Formeel of informeel, maar ook casual of klassiek. Ze zijn voorzien van subtiele en chique uitgevoerde details. Deze horloges zijn niet uitdrukkelijk aanwezig en hebben een minimalistisch design. Met een dress watch maak je elke outfit compleet.
Meer minimalistische horloges voor heren en dames vind je bij:
Duikhorloge
Een duiker heeft een kast met een roterende ring die dienst doet als tijdwaarneming. Ze zijn voorzien van een robuuste kast en passen uitstekend bij een informele of casual look. Vind je vooral de look van een duiker mooi, dan heb je ontzettend veel keus.
Van oorsprong is een duikhorloge of duiker natuurlijk waterdicht. Ze zijn schokbestendig én bestand tegen de druk die ontstaat als je duikt op grote dieptes. Hiervoor moet het horloge bestand zijn tegen een waterdruk van 20 ATM/bar. Voor diepzeeduiken wordt 50 ATM of hoger geadviseerd. Vind je het prima om er alleen mee te zwemmen? Dan is een horloge met een waterdichtheid van 10 ATM/bar voldoende.
Chronograaf
Een chronograaf is een horloge met een stopwatch functie. Deze horloges hebben een stijlvol uiterlijk met een geavanceerde look en kunnen zowel casual, klassiek als zakelijk worden gedragen tijdens allerlei gelegenheden.
- Tip: hier vind je meer chronograaf horloges op een rij
Aviator
Een aviator of pilotenhorloge is geïnspireerd door de luchtvaart en de behoefte van piloten aan precieze en goed leesbare uurwerken. De wijzers zijn van lichtgevend, om ook in het donker in een oogopslag de tijd goed af te kunen lezen. Een aviator is vaak voorzien van een dual time of GMT functie, waarmee je verschillende tijdzones kan instellen.
Militair of veldwacht horloge
Dit type wordt ook wel field watch genoemd. Ze werden oorspronkelijk ontworpen om ervoor te zorgen dat soldaten in het veld gesynchroniseerde bewegingen konden maken. Een goed leesbaar polshorloge werd daarbij onmisbaar.
Een fieldwatch horloge is praktisch en robuust, met een matte finish in plaats van een glanzend en gepolijst uiterlijk. Deze horloges zijn heel geschikt om te dragen tijdens sportieve activiteiten, maar komen ook tot hun recht bij een stoere kledingstijl, een casual of sportieve meeting.
Smartwatch
Met een smartwatch heb je de beschikking over veel handig functies. Je kunt ze bijvoorbeeld synchroniseren met jouw smartphone. Berichten lezen en telefoontjes beantwoorden kan gewoon via dit horloge. Ze fungeren ook als sporthorloge. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een hartslagmeter of stopwatch. De band is vaak verwisselbaar. Dat maakt dit type horloges geschikt voor dagelijks én sportief gebruik.
-
Tip: Nog veel meer smartwatches vind je hier
Horloge met verschillende tijdzones
Dit worden ook wel GMT horloges genoemd. Ze zijn voorzien van een tweede tijdzone. Deze kun je, afhankelijk van het type, handmatig of automatisch instellen. Ze hebben een chique design maar blijven wel draagbaar. Ook dagelijks of tijdens informele uitjes. Een perfect horloge voor de reizigers onder ons.
-
Tip: Lees hier meer over het verschil tussen een quartz, solar of automatisch horloge
Welk horloge ga jij kiezen?
We hopen dat deze tips je helpen bij het vinden van jouw nieuwe uurwerk. De keuze die je maakt is natuurlijk heel persoonlijk, dus kijk vooral naar wat jij mooi vindt. Heb jij een favoriet model? Laat het ons weten in de comments. Veel succs met het kiezen van je horloge!